Tu

Cum să te scapi definitiv de sentimentul de vinovăție

Ti-ar placea sa nu te mai simti niciodata vinovata pentru nimic in lume?

Ai observat ca cei care te fac sa te simti vinovata sunt tocmai oamenii care spun ca te iubesc?

Interesant subiect am ales pentru astazi?!

Ti-ar placea sa te scapi definitiv de sentimentul de vinovatie? 

Se poate intampla.

Cand? Cum? Unde?

Stai asa…

  • Stiu ca ai plati oricat ca sa simti pace in inima ta.
  • Stiu ca vrei sa traiesti raiul pe pamant.
  • Stiu ca vrei sa fii o femeie fericita in lume.
  • Stiu totul despre tine.

Si mai stiu ca astazi imi dovedesti asta. 🙂

Vreau sa imi demonstrezi ca ai face orice ca sa te scapi definitiv de sentimentul de vinovatie.

Daca esti la fel ca mine inseamna ca nu iti place manipularea, santajul si controlul familiei.

Eu consider ca acolo unde este manipulare, nu se gaseste iubire.

Unde exista reguli nefericite si manipulari perverse, nu este locul potrivit pentru mine. De acord cu mine pana aici?

Ca sa te conving sa ma citesti pana la capat, o sa-ti povestesc ce s-a mai intamplat cu mine.

De curand am demisionat si din rolul de fiica ascultatoare. Din rolul de sotie te-am instiintat ca am demisionat. Din rolurile sociale la fel. N-am mai ramas decat cu rolul care ma intereseaza. Rebela.

Rebela din mine imi cere sa ma eliberez de orice forma de sclavie.

Ordine este cuvantul lunii si te incurajez si pe tine sa faci la fel daca te simti exploatata de persoanele din jurul tau.

Permite-i rebelei din tine sa faca ordine in viata ta.

De ce? Pentru ca risti sa nu fi niciodata fericita daca continui sa-i servesti pe ei in locul tau. De ajuns ca sa te motivez sa faci ordine in viata ta?

Eu am demisionat din rolul de fiica ascultatoare deoarece mama ma devora. Isi traia viata prin mine. De fapt, viata mea era viata ei. Ea neavand alt scop pe lume, in afara de mine.

Si cum manipularea nu are granite, cererile si pretentiile egoiste ale celor care te ”iubesc” cresc de la o zi la alta.

Desi eu am incalcat regulile nefericite ale familiei de origine, n-am rezistat in fata manipularilor perverse cu care m-a sedus propria mama si barbatii care spun ca ma iubesc.

De ce ii amintesc impreuna? O sa te lamuresti la sfarsit de articol. Te sfatuiesc sa citesti pana la capat. 🙂

Si aici intervine rebela din mine.

Ce rahat de iubire se poate gasi in manipulare, exploatare si control?

Ai ghicit! Zero!

In caz ca sotul tau te suna de zece ori pe zi, sa stii ca nu te iubeste, te controleaza. Si nu incerca sa ma lamuresti ca realitatea e alta, ca iti daram orice argument prin infinite studii de caz.

Eu am acceptat greu aceasta realitate si asta deoarece am simtit atat de putina iubire de copil, incat nu mi-am permis sa resping aceste ”gesturi de iubire”.

Dar, si eu ca orice muritor de rand, a trebuit sa renunt la aceasta iluzie si sa accept ca mama nu m-a iubit niciodata.

Te-am socat? Asta-i meseria mea.

Stiu ce afirm.

  • Cine nu te accepta asa cum esti, nu te iubeste.
  • Cine iti cere sa-i pasesti pe urme, nu te iubeste.
  • Cine n-are incredere in alegerile tale, nu te iubeste.
  • Cine iti impune ce sa gandesti, spui si faci, nu te iubeste.

Si e o prostie sa incerci sa castigi iubirea unei mame sau a unui barbat sacrificandu-ti stilul tau de a fi si de a trai.

Cine te iubeste respecta stilul tau!

Vreau sa te fac foarte atenta prin ceea ce urmeaza sa iti povestesc. Ai nevoie de povestea mea ca sa te trezesti.

 Nu poti raspunde nevoilor celorlalti si dorintelor tale in acelasi timp.

Ori te ocupi de tine, ori te ocupi de ei. Tu alegi! Destinul tau fericit sau nefericit depinde de alegerile tale. Mature sau infantile.

Ce alegi tine de nivelul de maturitate emotionala la care te afli.

Stiai ca poti sa ai 40 de ani si sa ai varsta emotionala a unei fetite de 4 ani care nu iese din cuvantul lui mamica?

Stiai ca esti fata desteapta. 🙂

Dar te tii tu departe de sfaturile, cererile si pretentiile mamicii tale?

Ai vrea tu. 🙂

Crescuta in cultura poruncii a cincea, nu iti permiti sa iti pui mama pe locul si pe treaba ei.

Pana acum cativa ani, cand vorbeam cu mama, simteam efectiv ca beau un pahar de otrava. Nu treceau nici cinci minute de conversatie pana sa simt ca vreau sa inchid telefonul, sa-mi torn un pahar de vin, sa-mi aprind o tigara sau sa bag ceva in gura ca sa-mi calmez tensiunea interioara. Si inchideam telefonul ca sa ies din starea de rau.

Ce crezi ca se intampla cand faceam asta? Instant ma complesea sentimentul de vinovatie. Nu puteam sa ma abtin sa nu o inteleg, sa o accept asa cum e, sa ii iert toate manipularile perverse si pretentiile absurde. Si de fiecare data plateam acest lucru cu o migrena care survenea in urma faptului ca imi negam emotia reala.

Ma atacam singura.” Andreea, esti o fetita rea, egoista si rebela. Cum poti sa iti tratezi mamica asa?!” Rezultatul? Datorita vinovatiei, tristetea punea stapanire pe mine, exact asa cum deveneam trista in copilarie. Exact asa cum ma simt cu barbatii atunci cand trasez granite si limite. Vinovata!

OMG!  Asta fac toti copiii traumatizati in copilarie. Mai bine inghit eu otrava decat sa te fac pe tine sa te simti rau. Eu si asa sunt obisnuita cu frustarea. Corpul meu metabolizeaza tot. Corpul meu e obisnuit cu toxicitatea, cu masochismul si durerea.

Copiii grav traumatizati in copilarie sunt si cei care vor sa dovedeasca lumii intregi ca merita sa fie iubiti, in frunte cu familia de origine. ”Uitati-va la mine ce speciala sunt.” Acum ma puteti iubi, va rog?

Acesti copii nu devin adulti emotional decat foarte greu. Ei raman devotati, loiali, toleranti si obedienti  in fata celorlalti, a manipularilor si-a umilintelor repetate exact ca in copilarie. Nefericiti si tristi. Iti dai seama ce ne facem cu mana noastra deoarece mintile si trupurile noastre s-au obisnuit cu toxicitatea si suferinta? Asa alegem totul in viata. De la felul cum te simti la lucru si pana la felul in care te simti in relatie.

De asta terapia este singura cale de vindecare si transformare. Dar, terapia trebuie precedata de sinceritate.

Vrei sa nu te mai sacrifici pentru familie, prieteni, iubit, mama, tata si purcel?

Da sau da?

Nu trebui sa dovedesti nimic ca sa fii iubita! Ori esti iubita, ori nu esti iubita!

“Te iubesc dar nu pot sa acccept anumite lucruri la tine” inseamna de fapt “eu nu te iubesc.”

Poti sa vezi adevarul asta?

Cine te iubeste, te accepta asa cum esti si are rabdare cu tine sa te transformi. Cine te iubeste, te incurajeaza sa cauti sa ajutor ca sa te simti din nou bine in trupul, mintea si inima ta.

Lasa-te ajutata de un profesionist! Recunoaste ceea ce simti, insasi furia fata de parinti. Este o etapa absolut fireasca. Dupa furie vine iertarea. Dar, nu intra in acest proces singura sau alaturi de prieteni si alti amatori. Poti face mai mult rau decat bine.

Trust me! Iti vorbeste un om care de 15 ani nu face altceva decat sa munceasca la vindecarea si transformarea sa si-a celorlalti.

Ce-i de facut? Asta ma intrebi? Ei bine, iti recomand calea rebelei, chiar daca-i mai dura.

Dar hai sa iti mai povestesc un pic despre mine ca sa intelegi de ce iti recomand Calea Rebelei.

Asa cum bine stii, sau daca nu stiai, sunt plecata de acasa de la varsta de 14 ani.

Motivul pentru care am plecat de acasa este pentru ca nu am avut o casa, un loc caruia sa-i spun ”acasa”. Dintotdeauna m-am simtit rau, neinteleasa, neacceptata, manipulata, controlata si abuzata. Si pentru ca aceasta a fost pentru mine experienta “casa parinteasca”, am plecat pe strazi, am dormit pe la straini si in scurt timp prietenii au devenit familia mea spirituala.

Asta-i si motivul pentru care astazi visez la o familie neconventionala, o iubire neingradita, o iubire infinita. Nu suport zidurile construite in jurul iubirii si a lui ” a fi”. Fiecare trebuie sa traiasca si sa iubeasca liber, adica asa cum simte, chiar daca viziunea personala nu se potriveste cu viziunea familiala sau culturala. De asta iti spunea ca, Calea Rebelei nu este pentru toata lumea. Nu multe femei reusesc sa fie insele cand asta presupune sa spui “nu”, “stop”, “gata”, “pana aici”, “s-a terminat”.

Dar, hai sa vorbim un pic despre ziduri, si mai tarziu despre ce presupune sa mergi pe Calea Rebelei.

Cand esti mic tolerezi tot ce vine de la parinti. Certuri, batai, umilinte, pedepse, respingere, abandon. Tot. O faci pentru ca sunt parintii tai si ii iubesti. Sunt tot ce ai pe lume. Si pentru ca depinzi in totalitate de ei, nu poti sa te aperi, sa ripostezi. Nu poti sa spui ” nu accept asta”, “nu sunt de acord cu tine”, “refuz asta”.

Si pentru ca inveti de mica sa inghiti rahat cu lopata, ghici ce faci atunci cand devii femeie? Inghiti rahat de la barbati exact asa cum se intampla in relatie cu parintii tai. Intelegi acum de ce relatia cu barbatul seamana extraordinar de bine cu relatia pe care ai avut-o cu parintii tai?

Cand esti mare si in sfarsit pleci din casa parintilor tai, nu te eliberezi de ei si tirania lor. Ii cari dupa tine in felul tau de-a gandi, simti si actiona. Parintii tai tiranici continua sa traiasca in tine si datorita influentei lor negative, devii femeia Martir, nicidecum Femeie Regina sau Zeita. Intelegi acum de ce ai nevoie de vindecare si transformare? De ce ai nevoie de mine, de alte femei ca mine, de o comunitate in care sa inveti sa fii tu insati?

Tu habar nu ai cine esti daca din casa copilariei ai sarit direct in casa sotului tau. O stiu din proprie experienta si din experienta clientelor mele, care nu-s putine la numar.Dar, din pacate, asta-i realitatea familiala de mii de ani. Si noi trebuie sa o schimbam. Cum? Revoltandu-ne Impreuna! Scriind noi povesti de iubire!

Familia traditionala nu imi place, nu o simt, si pentru ca nu vreau sa perpetuez aceleasi modele disfunctionale, ma tratez, evoluez, ma educ constant. In schimb, vreau sa creez o familie moderna unde fiecare e liber sa traiasca in stilul sau personal fara sa-i bata obrazul celuilalt ca se prefera pe sine si desavarsirea sa.

Da, sunt rebela si imi asum consecintele alegerilor mele. Prefer sa traiesc in stilul meu decat sa traiesc o minciuna asa cum se intampla in multe case care-si ascund viciile in noapte.

Eu vreau sa iubesc si pentru mine a iubi inseamna a ma accepta si respecta pe mine si pe celalalt in acelasi timp. Unde-i iubirea? Nu o aud, nu o vad, nu o simt! Asta-i iubirea care se preda in familie? ”Fa-mi voia fiindca sunt mama ta?!”

Esti adusa pe lume sa faci ceea ce considera parintii tai  ca”bine”? Si experienta ta? Liberul arbitru il trimiti in vacanta si faci ceea ce spune mamica ca e potrivit ca sa fii un copil iubit? Ei bine, eu nu am nevoie de o astfel de iubire, chiar daca mi-a lipsit in copilarie.

Si de aici trag urmatoarea concluzie.Daca intalnirile sau traiul cu parintii, iti fac rau, trebuie sa intrerupi vizitele. Cel putin pentru o perioada. Pana te vindeci. Pana devii un adult fericit pe picioarele tale.

Cum faci asta? Cautand ajutor si muncind alaturi de un terapeut la traumele tale din copilarie. Descoperind cine esti, care-s si cum sa iti satisface propriile nevoi si dorinte. Invatand sa trasezi limite si granite sanatoase.

  • Ce suport si ce nu suport?
  • Ce accept si ce nu accept?
  • Ce pot si ce nu pot?

Un terapeut te va ajuta sa accepti ca, nu poti primi de  de la barbati ceea ce nu ai primit in copilarie. Si tot el te va ajuta sa te scapi de  resentimente si sentimente de vinovatie.

In munca terapeutica, vei putea renunta la asteptarile infantile ale copilului din tine, si la obisnuinta de-a servi asteptarile familiei. Vei invata sa fii femeie adevarata care stie ca iubirea este libera, nicidecum suferinta si inchisoare.

Si eu vreau sa cred ca m-am nascut intr-o familie care avea rezervoarele iubirii goale ca sa pot ajunge la esenta iubirii adevarate, la vocatia si misiunea mea. La teoria si terapia Papp. Asa ma consolez eu seara…:-)

Dar, mare atentie la scuzele pe care le aduci familiei. Si astea fac parte din arsenalul copilului ranit. El a inventat povesti ca sa supravietuiasca si pana nu stai fata in fata cu ce ti s-a intamplat in copilarie, nu poate fi vorba de vindecare sau de transformarea ta intr-o femeie matura si fericita.

Ranile vechi se cicatrizeaza numai cand te-ai hotarat pentru schimbare si vrei sa-ti oferi respect si iubire de sine.

Si, bineinteles cand faci zilnic ceva pentru tine, pentru rana ta, pentru inima ta, pentru visul tau, pentru viata ta de adult.

Eu m-am preferat pe mine. Am plecat devreme in viata sa imi cladesc caminul in stilul meu si am reusit in stil mare! Ce-ti recomand? Calea Rebelei! Da roade coapte si zemoase!

Pot spune ca am avut noroc. N-am avut la ce sa ma intorc. Acolo unde n-a fost iubire, nu este nici acum iubire. Am invatat sa aduc iubire intr-un loc lipsit de iubire. In mine insami. Asa mi-am umplut rezervoarele de iubire, asa am inceput sa simt iubire pentru mine, ceilalti si intr-o binecuvantata zi, s-a intamplat sa ma intorc la mama ta si s-o invat lectia iubirii.

Daca eu am reusit, si tu poti! Tu poti creea iubire acolo n-a fost decat suferinta! Dar, poti face asta de abia dupa ce torni multa iubire de sine in tine, in rezervolul gol.

Iubirea este misiunea ta, sa o dai si sa o primesti de la cine-i in preajma ta ACUM! Practica iubirea!

Dar, daca simti ca esti incatusata, captiva unei situatii abuzive si vrei sa devii independenta emotional, revolta-te!

Poate nu depinzi financiar de parinti, dar depinzi emotional. E acelasi lucru. Poate depinzi emotional si financiar de sotul tau. E acelasi lucru. Poate parintii tai batrani depind de tine. E acelasi lucru. Poate esti dependenta de munca. E acelasi lucru. Dependenta ucide spiritul.

Golul pe care il lasa in urma copilaria este umplut de fiecare cu ceea ce are la indemana. Eu, in momentul de fata sunt dependenta de munca. Asta dupa ce am fost dependenta de mama, de barbati, de droguri, alcool, tigari, mancare, posete, de distractie si de ce iti mai imaginezi tu.

Dar sa stii de la mine si de la alti specialisti ca, drogul nu reuseste sa umple golul pe care l-a lasat in urma mama ta. Sau tatal tau.

”Copilul care nu a primit hrana de care avea nevoie de la mama sa si nu a putut nici mai tarziu sa o gaseasca, cauta sa-si hraneasca flamanzeala afectiva cu mancare, alcool, tigari, medicamente. In perioada de abstinenta, acest gol poate fi simtit literalmente ca foame fizica, o convulsie de foame in stomacul care se contracta.Trupul spune ”am nevoie de ceva” acum ca si in trecut.” Alice Miller

Unii cred ca milioanele de dolari ii vor iubi. Cunosc ceva milionari devastati emotional. Ei privesc banii asa cum o privesc pe mama lor. Sau pe tatal lor. Se uita la ban si spun ”acum tu vei avea grija de mine.”

Daca nu-ti rezolvi traumele din copilarie, vei ramane un copil ranit care isi va reproduce suferintele in relatiile de cuplu.

De unde o mai stiu si pe asta? De pe pielea mea si a clientelor mele care imi vorbesc zilnic. Stii cate femei suntem in comunitatea Stilul Tau? 50.000 pe blog si 50.000 pe Facebook. De ajuns ca sa crezi ca vorbesc din statistici, nu din amintirile mele din copilarie?

Nu te invit sa iti urasti mama. Doar copilul care depinde emotional uraste. Adultul eliberat de traume iubeste. Pe mama si pe toata lumea. Egal.

Te invit sa te vindeci si sa te transformi in stilul tau de femeie daca vrei sa ai o relatie de iubire cu barbatul pe care-l alegi. Altfel, toate relatiile tale vor fi condamnate la moarte.

Cum? O sa iti povestesc data viitoare ce inseamna sa fii stilul tau de femeie. 🙂

Acum, te invit sa te maturizezi si sa iti vezi de viata ta.

Ce inseamna sa iti vezi de propria viata? Asta astept sa-mi spui tu intr-un mesaj.

Si daca nu vad mesajul tau in casuta de mai jos, inseamna ca alegi sa ramai o fetita ascultatoare, nicidecum sa devii femeie fascinatoare.

Demonstreaza-mi ca muncesti pentru devenirea ta in femeia Stilul Tau!

Vreau sa iti aud vocea de femeie libera si implinita!

P.S. Pentru mine nu mai sunt posibile compromisurile. Am renuntat total la sfaturile familiei. La vizite. La  telefoanele zilnice deoarece nu simt iubirea cum se revarsa din inima mea. Astept acest moment in viata mea si fac tot ce tine de mine ca sa invat lectia iubirii. In fiecare zi. Cu toti oamenii care imi ies in cale.

”Parintii se schimba, nu pentru ca tu ii ierti, ci numai daca ei vor sa se schimbe si fac ceva in sensul asta.” Alice Miller

Iertarea nu vindeca, doar promite sa te vindece, intr-o zi… Nu acum, ci dupa multa munca interioara.

P.S. 1 Cine imi scrie un comentariu: Imi vad de viata mea primeste pe email un exercitiu de vindecare de la mine.

Putina manipulare nu strica…asta ca sa nu iti iesi din mana. :-))

Cu iubire si incredere infinita in tine,

Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *